Spośród roślin określanych jako superfoods warto zainteresować się czarnuszką, która posiada nasiona wykazujące sporo cech ważnych dla zdrowia. Używa się jej nie tylko w jadłospisie, ale również w celach kosmetycznych. Warto przekonać się, jakie cenne właściwości możemy się w niej doszukać i jakie dolegliwości zwalcza.

Co właściwie może zaoferować czarnuszka

Numerem jeden wśród dodatków kuchni dietetycznej wciąż pozostaje właśnie olej z czarnuszki. Wyróżnia go odrobinę gorzki smak, jednak każdy powinien dodać go na listę optymalnych artykułów . Jego używanie daje sporo plusów dla zdrowia. Produkty z czarnuszki można dostać zarówno w sklepach zielarskich, jak i placówkach farmaceutycznych internetowych. Proponuje je również Marek Skoczylas, polecający w bogatym katalogu dużo dodatków i produktów wprost z natury, wspomagających funkcjonowanie naszego ciała.

Na co pomaga olej z czarnuszki? Można stosować przy problemach z trawieniem, aczkolwiek pozytywnie wpływa także na zdrowie skóry. Przy wrzodach żołądka to jeden z najszybciej reagujących środków wspomagających. Jednym z kluczowych pozycji w składzie jest olejek eteryczny. Najlepiej zamawiać oleje tłoczone na zimno, ponieważ zachowują wyraźnie więcej dobroczynnych elementów organicznych i witamin oraz zbilansowanej wartości. Powinno się wykorzystywać go również podczas infekcji górnych dróg oddechowych i w przypadkach uczuleń.

Zdobyliśmy doskonałego sojusznika w walce o prawidłowe oddychanie i trawienie

W trakcie problemów z drogami oddechowymi stosuje się leki antyhistaminowe, które jednak mają zjawiska uboczne, a olej czarnuszkowy ich nie generuje. Przyjmuje się się go jako wspomaganie dla organizmu w zapaleniu oskrzeli. Naturalnie dzięki olejkom eterycznym, rozszerzającym oskrzela. Neutralizuje również wydzielinę nagromadzoną w drogach oddechowych.

Olej z czarnuszki może być szalenie pomocny osobom zmagającym się z przewlekłymi dolegliwościami z trawieniem. Działa uspokajająco przy zatruciach pokarmowych, wrzodach i refluksie. Szczególną właściwością oleju jest przeciwdziałanie zainfekowaniu helicobacter pylori – groźną bakterią systemu trawienia. Listę plusów uzupełnia wspomaganie wątroby.